2009 ANMASI
DURSUN AKÇAM ÖLÜMÜNÜN 6. YILDÖNÜMÜNDE
GÖMÜTÜ BAŞINDA ANILDI
“Kafdağları’nın Çarıklı Çocuğu” olarak tanınan, Türkçe yazın, kültür, devrimci öğretmen savaşımında önemli izler bırakmış Dursun Akçam, 19 Eylül 2009 Cuma günü gömütü başında anıldı.
Dursun Akçam Ardahan’ın Ölçek köyünde doğmuş yoksul bir köylü çocuğuydu. Bir ilkokulda okuyabilmek için Ölçek’ten Ardahan’a kadar uzanan 14 kilometre yolu üç kez çarıklı ayaklarıyla aşarak gelmiş, okul bahçesinden dilenci sanısı ile kovalanmıştı. Dördüncü kez dönemin aydınlık bilinçli öğretmenlerinden birisinin dikkatini çekmiş, köydeki halk kursunda öğrendiği okuma yazmayla ve kendi kendine edinmiş olduğu birikimle Ardahan 23 Şubat İlkokulu’na dördüncü sınıftan kabul edilmiş, oradan da Cilavuz Köy Enstitüsü’ne geçmişti.
Dursun Akçam, yaşamı boyunca yoksul, ezilen insanların sözcüsü olmaya çalışmış, yazarlığıyla çeşitli ödüller kazanmış, devrimci öğretmen savaşımından gazeteciliğe kadar çok değişik alanlarda kendisini var etmeyi bilmişti. Aldığı ödüller arasında Türk Dil Kurumu Roman Ödülü (Kanlıderenin Kurtları ile), Altın Portakal Ödülü (Haley adlı öykü ile) Ali Naci Karacan ödülü (Analar ve Çocuklar ile) bulunuyordu.
12 Eylül 1980 darbesi sonrası hakkında birçok dava açılmış ve tam on altı “tahdit” çıkarılmış Dursun Akçam, on bir yıl boyunca yurt dışında yaşamak zorunda kalmıştı.
19 Eylül 2009 Cuma günü Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda bir araya gelen Dursun Akçam dostları ölümünün 6. yılında onu andılar.
İlk konuşmayı yapan büyük oğlu ve Dursun Akçam Kültür ve Sanat Vakfı başkanı Alper Akçam “Dursun Akçam’ı Yaşamak” diye başladığı uzun bir konuşma yaptı, bir önceki anma töreninden sonra geçen bir yıl içinde yaşanan gelişmeleri anlattı. Ardahan’daki Dursun Akçam Kültürevi’nin kapısı açıktı, tüm Ardahanlılara ve yüzlerce öğrenciye okuma, ders çalışma olanakları sunuyordu. Bu yıl 5. yapılan Dursun Akçam Kültür Sanat Günleri Kars’ta, Kafkas Üniversitesinde başlamış, Cilavuz’da eski Köy Enstitüsü yerleşkesine yakın bir yerde sürmüş, Ardahan’da tamamlanmıştı. Etkinlik sırasında Dursun Akçam ve Ümit Kaftancıoğlu’nun yapıtlarıyla ilgili bildiriler sunulmuş, yörenin tarım ve arıcılık sorunları konuşulmuş, Ardahan Üniversitesi öğrencileri Dursun Akçam’ın Sünnet Partisi adlı öyküsünden uyarlanmış bir oyun oynamışlar, etkinlik katılımcıları ve konukları hep birlikte Ölçek Köyü’nde Deli Osman’ın düğününe katılmışlar, tulum eşliğinde oynamışlar, Kadir’in garabanında süt çorbası içmişlerdi.
İkinci konuşmacı Dursun Akçam’ın felsefeci, öğretmen, yazar dostu Vecihi Timuroğlu idi. Timuroğlu, Köy Enstitüsü kökenli yazarların kültürümüze egemen olmuş ve taklitçi, kalıpçı bir yöntem izlemiş Tanzimat dilini değiştirdiklerini, Türkçe yazında çok önemli bir yenileşmenin ve devrimci tutumun kapısını açtıklarını söyledi.
Timuroğlu’na göre, Dursun Akçam’ın Köy Enstülü yazarlar içinde çok ayrı bir yeri vardı. Onun dili Dede Korkut dili idi… Dursun Akçam, kahraman ve karakter yaratmada eşi az bulunur bir yaratıcılık göstermişti…
Anma törenine katılanlar arasında YAPIDER genel Başkanı Eser durak ve YAPIDER yöneticileri, yazar Remzi İnanç, yazar, yayıncı ve halkbilimci Metin Turan, değişik kesimlerden Dursun Akçam dostları, Dursun Akçam’ın küçük kardeşi Kerim Akçam’ın çocukları, ailesi ve eski komşuları vardı…