HAMBURG'DA DURSUN AKÇAM KIYISI

Dursun Akçam 19 Eylül 2003 günü aramızdan ayrıldı… Ölüm her insan gibi onun için de kaçınılmazdı… Ancak ölümün karanlık yüzünün ulaşamadığı Anadolu yayla rüzgârlarından, Ardahan’daki Dursun Akçam Kültürevi’nden Hamburg’da bir aydınlık kıyıya, özgürlüğün ve mücadeleci insanlığın adı olarak yaşıyor bugün Dursun Akçam…
Dursun Akçam, Türkiye’den 12 Eylül faşizmi sırasında kaçmak ve Almanya’da sığınmacı olarak yaşamak zorunda kalmış, Hamburg Belediye Kütüphanesi’nde görev yapmıştı. Dursun Akçam’ın dostlarının çabası, Hamburg Belediyesi’nin kararıyla orada yaptığı çalışmalar, halklar ve kültürler arasında kurmaya çalıştığı köprüler göz önünde tutularak 29 Ağustos 2015 günü, Hamburg’da bir kıyıya onun adı verildi. 
Hamburg’da Dursun Akçam adının ve anısının yaşatılması için tüm yeryüzüne örnek bir uğraş veren Marco Moreno’ya ve onun dostlarına yürek dolusu sevgi minnet; yalnız Dursun Akçam’ın büyük oğlu olarak değil; tüm iyi, güzel, dirençli duygular adına… 29 Ağustos 2015 günü saat 16.00’da Sanitas Park (Anglerstek)’dan başlayan bir yürüyüş ve saat 17.00’den itibaren Dursun-Akçam-Ufer’in güney kısmında bulunan Heilgarten/Interkultureller Garten’da düzenlenen etkinlikle kıyı açılışı gerçekleşti. Hamburg'taki Dursun Akçam Kıyısı'nın açılışında önderlik yapan ve bu işe yoğun emeği geçen Marco Moreno şöyle yazmış:

Güneşli bir günde Dursun-Akçam-Kıyı yolunda yaklaşık 180 kişi yürüyüş için toplandı. Cemalettin Zeyrek ve Grubu “Kültürlerin Grubu” Doğu Anadolu şarkılarını caz stilinde seslendirdiler. Yürüyüş grubuna Akçam Ailesi, İlçe Belediye Başkanı Grote, Parti  emsilcileri, Kütüphaneden eski iş arkadaşları, tanıdıklar ve sevenleri katıldılar. Dursun Akçam' ın, kültürlerarası çalışmalarından dolayı Hamburg- Wilhemsburg şehrinde bir sokak tabelası ile onurlandırılarak, Perihan, Helin, Dr. Taner Akçam, Yasemin ve Zeynep Ateşman ile birlikte, İlçe Belediye Başkanının tabelayı açma anı, günün doruk noktasını oluşturdu. Daha sonra konuşmalar ve müzik programı için Sanatçı Katrin Milan' ın Kültürlerarası Bahçesine gidildi. Yeşiller Partisinden bir politikacı, Belediye Başkanı ve ben Dursun Akçam' ı onurlandıran konuşmalarımızla Wilhemsburg' u etkiledik. Konuşmaların ilk etkili anı, Zeynep Ateşman' ın dedesi üzerine söylediği sözler oldu. Dedesinin azimli kişiliğini vurgulayarak bir anısını dile getirdi. Dursun Akçam tüm ailenin birarada olduğu bir sabah, hazırlanmamış kahvaltı masası için evdeki tüm çocukların kahvaltı hazırlanana dek bağırarak şarkı söylemelerini istemişti. Konuşmaların ikinci etkili anı, “Güneşim” adlı şarkınınUlrich Kodjo Went, Sedat- Aysel Boyraz ve benim tarafımdan okunması oldu. Şenliğin sonlarına doğru Kültürlerarası Bahçesi tüm katılımcıları, ki bu arada katılımcıların sayıları 300 kişiyi geçmişti,

Sedat-Aysel Boyraz' ın müziği eşliğinde yemeğe davet etti. Onur Konukları arasında Dursun Akçam ve Akçam Ailesinin arkadaşları, örneğin, İrfan Cüre, Ayhan Taşdemir, Olcay Beiersdörfer, Cero Yağbasan, Dr. Bodo Schüman, Basından gelenler, Milletvekili Freimut Duve ve eski gazeteci arkadaşları vardı. Kütüphane Müdürü Joachim Elsner' in eşi bir ara bana dedi ki: Bu Şenlik arkadaşımız Dursun' un çok hoşuna giderdi. Sonuç olarak belitmeliyim ki, son derece dokunaklı olan bu kutlama ile gurur duydum. Bu onurlandırma ile yüzlerce Kürt ve Türk çocuğuna, bu sokak ile birazcık da olsa, memleket duygusu verdik. Bunu yaparken her türlü milliyetçiliği dışlayarak, kültürlerarası köprüler kurabileceğimizi de kanıtladık. Teşekkürler Dursun Akçam, teşekkürler Yasemin ve Zeynep Ateşman, Teşekkürler Alper, Cahit, Helin ve Taner Akçam. Yardımlarınız ve güveniniz için... MARCO MORENO / HAMBURG / ALMANYA
[img-58-left-min]

ARA

YARDIM VE DESTEK İÇİN

DURSUN AKÇAM KÜLTÜR SANAT VAKFI VE KÜLTÜREVİ

DURSUN AKÇAM ORMANI

HAMBURG'DA DURSUN AKÇAM KIYISI

ARDAHAN'IN ÖLÇEK KÖYÜ TARİHİ

YAPITLARI