3.Dursun Akçam Kültür Sanat Günleri - [15-17 Haziran 2007]

3. DURSUN AKÇAM KÜLTÜR SANAT GÜNLERİ YAPILDI...
3. Dursun Akçam Kültür Sanat Günleri 15- 16-17 Haziran, Cuma, Cumartesi, Pazar günleri Ardahan’da gerçekleştirildi. Ardahan ‘da 3. Dursun Akçam Sanat Günleri var! Dursun AKÇAM Kültürevi’nin 180 kişilik çok amaçlı salonunu dolduran izleyiciler, Türkiye’nin seçkin yazarlarını, değişik üniversitelerden gelmiş öğretim görevlilerini dinliyorlar. ‘Anadolu Kültürü Ve Kadın’, ‘Köy Kökenli Yazarlarda Kadın İmgesi’ konuşuluyor. Sonra yaşamları boyunca hiç tiyatro izlememiş köy çocukları sahne alıyor. Anadolu çocuğu, kendisiyle dalga geçme erdemliliğini gösteriyor. ‘Halkımız Ormanda’ imiş. Salon yıkılıyor alkıştan... Sıra Arif Sağ’ da.
Önce Kültürevin’de sonra Ardahan Kalesi’nde konser var.  Tabi Arif Sağ’dan önce Ardahanlılar’a seslenen Grup Kafkas’ı da unutmamak lazım. 15 Haziran Cuma günü saat 17.00 ‘de başladı etkinlik. Açılış konuşmasını yapan Dursun Akçam Kültür  ve Sanat Vakfı Başkanı Alper Akçam, vakıf ve Kültürevi çalışmalarının izleği ile ilgili açıklamalar yaptı. Ülkemizin yanı başındaki coğrafyada kültür ve uygarlık ayrımları üzerine dayandırılan bir işgal ve sıcak savaş yaşanırken, özgün kültürü yaşatmanın önemini vurguladı. “Bir yıl önce Anadolu çok sesliliği ve edebiyat ortamımız idi konuşma başlığımız; bu yıl Anadolu Kültürü  ve Kadın olarak belirledik ana başlığı’ dedi. Savaş ve şiddet politikalarının insanı kullaştırma, kadını kapatıp toplumun gerisine itme felsefesiyle örgütlendiğini, bu nedenle, erkeğinden hiçbir konuda geri kalmayan Anadolu kadınının toplumsal durumunu bir kez daha çözümleme gereği üzerinde durduklarını söyledi.
Alper Akçam, Dursun Akçam Kültürevi Kütüphanesinin 400 üyesinden çoğunun kızı öğrencilerin oluşturduğunu, bu kızların arasında yıl içerisinde 100’ü aşkın öykü ve roman okuyanlarının bulunduğunu, bu yıl 3. sü yapılan Dursun Akçam Öykü Yarışması’na katılan öykülerin tamama yakının da kız öğrenciler tarafından yazılmış olduğunu açıkladı. ‘İşte Anadolu’da kadın gerçeği budur .’ dedi. Anadolu’nun uzağında bir yerde tezgahlanan kadını köleleştirme politikalarına karşı çıkılmasının anlamı üzerinde durdu.
Açılış konuşması, bir diğer konu başlığı olan ‘Cumhuriyet Dönemi Kültür ve Eğitim Politikalarını’ gündeme alınış nedenleri üzerine değinilerek devam etti. Ardahan valisi Murat Yıldırım’ın ve Posof Belediye Başkanının konuşmalarından sonra öykü yarışması ödül törenine geçildi. Yarışmanın 1. si olan Meltem Akbaba, Çıldır Lisesi öğrencisiydi. Sabah 9’da gelmişti Dursun Akçam Kültürevi’ne.  Ödülünü almak için akşam 18.00’e kadar beklemişti ve oturduğu köye ancak bir gün sonra dönebilecekti. 2. lik ödülünü Damallı, Ardahan Anadolu Lisesi öğrencisi Pınar Altamhan aldı. 3. Ardahan Lisesinden Reyhan Manduz idi. Yarışmada seçici kurulun dikkatini çeken diğer katılımcılara da birer katılım belgesi verildi. [img-106-right]
 Sırada Prof.Dr. Oğuz Makal ve Duygu Yılmaz’ın hazırladığı Dursun Akçam belgeseli vardı. Belgesel, Kafdağları’nın ardından çarıklı bir köylü çocuğu olarak gelip bir yazım ustası, bir halk ve öğretmen savaşı devrimcisi olarak, yalınayak dönmüş Dursun Akçam’ı öylesine duygu yüküyle harmanlayıp sunmuştu ki, belgesel bittiğinde, yoğun alkışlara bazı izleyicilerin gözyaşlarıyla katıldıkları gözlendi. 16 Haziran cumartesi programı Hoçuvan Hasköy Atatürk İlköğretim Okulu Öğrencilerinin oynadığı ‘Halkımız Ormanda’ adlı oyunla başladı. Oyunu Alper Akçam yazmış, sahneleme, dekor ve kostüm yapımında aynı okul öğretmenleri Makbule Arlan, Fatih Çıtak, Safiye Kartdere görev almışlardı. Oyun bittiğinde seyircilerin beğenisi ve coşkulu alkışları görülmeye değerdi. Oyunu baştan sona kendi kamerasıyla görüntüleyen sinema-televizyon bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Oğuz Makal oyundan öylesine etkilenmişti ki, oyuncuları ve öğretmenleri alarak onların köyüne kadar gitti; olayı bir sinema haline getirmek arzusundaydı.  Günün ilk açık oturumunda Adnan Binyazar, Hülya Okuyan, Firdevs Gümüşoğlu konuştular. Dursun Akçam’ın kırk yıllık dostu, Gazi Üniversitesinden sıra arkadaşı Adnan Binyazar ‘Arkadaşım Dursun Akçam‘ dedi. Hülya Okuyan ‘Köy Enstitülü Yazarların Romanlarında Kadın ve İş’ i konuştu. Firdevs Gümüşoğlu’nun bildirisi,  ‘Cumhuriyet Dönemi Ders Kitaplarında Kadın Kimliği’ üzerine idi.   2. açık oturum konuşmacıları Kafkas Üniversitesinden gelmişlerdi. Oturum başkanlığını Aysel Güven yaptı. Jülide Akyüz, ‘Cumhuriyet Döneminde Türk Kadını’nı anlattı. Gülçin Bilgici’nin konuşma başlığı ‘Kadın Ve Bilim’ idi. Zarife Karaşah ‘Atasözlerinde Kadın’, Nezihe Aslan ‘ Dünden Bu Güne Türk Kadını’ başlıklarıyla konuşma yaptılar. 
Sırada Dursun Akçam ormanında sembolik fidan dikimi ve kır yemeği vardı. Konuklar Dursun Akçam anısına bir fidan diktiler. Kuzeydoğu Anadolu’nun renk renk çiçeklerle donanmış sarıçam ormanında dolaşıp yayla havasını kokladılar. Arif Sağ konseri için Ardahan Kalesi’ne gidildiğinde, gökyüzü çoktan yağmur bulutlarıyla dolmuş, şimşekler çakmaya başlamıştı. Konser, Kültürevi’ne taşındı. Gelen kalabalık salona sığmayınca, Arif Sağ, Pazar günü saat 13.00’te yeniden  Ardahan Kalesi’nde bir konser vereceğini açıkladı. Pazar günü programı: Prof. Dr. Oğuz Makal tarafından hazırlanmış ‘Cumhuriyet Eğitiminin İlk Ayağı: Eğitmenler’ belgeseliyle başladı. Ahmet Soner ‘in hazırladığı Cilavuz  belgeseliyle sürdü. Günün ilk açık oturumunda Erendiz Atasü, Alper Akçam, Metin Turan konuştular. ‘Cumhuriyet Dönemi Kültür Ve Eğitim Politikaları’ idi konu başlığı. Son günlerde ülke kültür ve düşün alanında belli niyetlerle sokulmuş ‘Kemalizm’in tepeden inmeciliği’ ne karşı derinlikli bir yanıt gibiydi söylemleri. Dönemin kültür ve eğitim politikalarının karmaşık yapısının arkasında, ülke koşullarının dayattığı zorunlulukların, Rusya’daki Narodnik hareketlerin, Ekim Devrimi’nin, köylücü, halkçı karakter taşıyan Türkçü eğilimlerin bulunduğunu, günümüzdeki ‘milliyetçi- muhafazakâr’ politika ile dönem ruhunu birbirine karşıt içerikler taşıdığını açıkladılar.  Antiemperyalist duruşu o gün de bu günde kültürel yapıdaki önemi üzerinde konuştular. Ardahan Kalesi’nde Arif Sağ’dan önce Ardahanlı gençlerin sesi çınladı. Grup Kafkas ve solistleri Makbule Arlan ve Çağlayan, izleyenleri büyüleyen bir dinleti sundular. Arif Sağ, önce kızgın güneşin sonra toplanan bulutların ve gürleyen göğün altında 1,5 saat boyunca, bağlamasıyla sesiyle Anadolu’nun zaman ve uzam içindeki çağlayışı oldu.  Kültürevin’deki program Neşe Doster’in ‘Çile’nin Coğrafyası Yok’ başlıklı coşkulu konuşmasıyla açıldı. Daha sonra Hollanda’dan gelen Murat Tuncel, Dursun Akçam ve hemşerisi Ümit Kaftancıoğlu’nu anlattı. Yapıtlarında yer verdiği yöre kültürünün özgünlüğü üzerinde konuştu. Son sözü alan Oğuz Makal Anadolu kültüründeki yozlaşmayı görüntüleyen konuşmasını sundu. Şiir saatinde İzmir’den gelen Dr. Coşkun Şimşekli, İstanbul’dan katılan Kadir Aydemir ve Ardahanlı Erbay Kara konuştular, şiir okudular. Dursun Akçam Kültür Ve Sanat Günleri’nin değişmez emekçisi, fotoğrafçısı, fıkracısı Cengiz Şıklı şiirler okudu, arkasından güldürdü izleyenleri…
  3. Dursun Akçam Kültür Sanat Günleri’nin kapanış konuşmasına gelmişti sıra. Vakıf başkanı Alper Akçam, önce Cengiz Şıklı’ya sonra tüm konuklara, etkinlikte emeği geçen Ardahanlılar’a, izleyenlere teşekkür etti. 4. Dursun Akçam Kültür Sanat Günleri’nde buluşmak üzere izleyenlerle vedalaştı. Etkinlik kapsamında sunulan bildiriler daha sonra Yeniden İmece Dergisi tarafından yayınlanacaktır.      
[img-105-left-min] [img-108-left-min] [img-107-left-min] 

ARA

YARDIM VE DESTEK İÇİN

DURSUN AKÇAM KÜLTÜR SANAT VAKFI VE KÜLTÜREVİ

DURSUN AKÇAM ORMANI

HAMBURG'DA DURSUN AKÇAM KIYISI

ARDAHAN'IN ÖLÇEK KÖYÜ TARİHİ

YAPITLARI