14. DURSUN AKÇAM KÜLTÜR VE SANAT GÜNLERİ SONA ERDİ
Ardahan’da 14 yıldır sürdürülmekte olan Dursun Akçam Kültür ve Sanat Günleri 13 Temmuz Cuma günü başladı.
Ankara ve İstanbul’dan farklı havaalanlarından gelen konuklar, PEN Yazarlar Derneği Türkiye Başkanı gazeteci Zeynep Oral, sanatçı Sadık Gürbüz, Maltepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Aysu Erden, şair ve yazarlar Şeref Bilsel, Metin Cengiz, aynı zamanda PEN II. Başkanı olan Halil İbrahim Özcan’ın Kars Havaalanında karşılanmasından ve tarih araştırmacısı, Ani’nin Sırları adlı çalışmanın yazarı Sezai Yazıcı, Kura Çözüldü’nün yazarı Kenan Karabağ’ın Kars’ta ekibe katılmasıyla Ardahan’a doğru hareket edildi.
Konuklar Kars- Ardahan yolunda, Dursun Akçam Ormanı üzerindeki bir bölgede buraya otomobilleriyle gelen kalabalık bir Ardahanlı grup tarafından karşılandı. Ardahanlı sanatçı Fırfır ve oğlunun çaldığı davul zurna ile yerel oyunlar oynandı.
Ardahan’da, Dursun Akçam Kültürevi’nde yapılan ikinci karşılama ve oynanan oyunlardan sonra konuk ve katılımcılara yerel yiyeceklerden oluşan bir sofra kuruldu.
Dursun Akçam Kültürevi salonunda yapılan açılış töreni sırasında önce saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu. Etkinlik için gönderilen iletilerin okunmasından sonra Dursun Akçam Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Alper Akçam bir açılış konuşmasıyla katılımcı ve izleyicilere hoş geldiniz dedi…
Ardahan Üniversitesi’ndeki öğreniminden sonra Diyarbakır’a yerleşmiş, uzun yıllar Dursun Akçam Tiyatro Topluluğu’nda etkin olarak çalışmış Murat Fidan ve arkadaşı Hikmet Kaymak tarafından hazırlanmış “Dünden Bugüne Dursun Akçam Günleri” adlı belgesel izlendi.
PEN Türkiye Başkanı gazeteci Zeynep Oral yaptığı duygulu konuşma sırasında 1975 yılında Dursun Akçam ile Milliyet Sanat Dergisi için yaptığı bir röportajın gazete küpürünü salondaki izleyicilere gösterdi…
Aynı gün Hanak’ta Belediye binası açılışı ve Erdal Erzincan konseri, Baştoklu Köyü Festivali, Çıldır Festivali olmasına karşın gerek Kars yolundaki karşılamaya, gerekse Kültürevi’ndeki açılışa Ardahanlılar yoğun ilgi gösterdi.
Birinci günün katılımcılarına çınar öğretmen Kazım Arıcı, Dursun Akçam’ın eşi Perihan Akçam ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Lüleburgaz Şube Başkanı Günsel Solak tarafından katılım belgelerinin verilmesinden sonra 14 Temmuz Cumartesi sabahı yeniden buluşulmak üzere etkinliğe son verildi.
14 Temmuz Cumartesi gününün ilk etkinliği tarih araştırmacısı Sezai Yazıcı’nın bir süre önce yayımlanmış ANİ’NİN SIRLARI adlı çalışmasıyla ilgili olarak yaptığı sunum oldu. Salonu dolduran izleyicilerin ilgiyle izledikleri sunum sırasında Sezai Yazıcı zengin fotoğraf koleksiyonunun desteklediği ilgi çekici bilgiler verdi.
Günün ikinci konuşmasını KURA ÇÖZÜLDÜ adlı kitabın yazarı Kenan Karabağ yaptı. Kenan Karabağ da fotoğraflar eşliğinde 19. Yüzyıl sonu, 20. Yüzyıl başlarında Ardahan ve çevresinde yaşanan dramatik insanlık durumu ve tarihsel karmaşa ile ilgili bir bilgilendirme yaptı.
Sezai Yazıcı’nın katılım belgesini konuk olarak gelen Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Şişli Şube başkanı Ersin Varlık Aşlamacı, Kenan Karabağ’ın katılım belgesini Dursun Akçam Kültür ve Sanat Vakfı Denetim Kurulu üyesi Ertan Sarıçam tarafından verildi.
Daha sonra Kenan Kar8abağ’ın kitaplarındaki tarihsel yanlışlıklar savıyla söz isteyen ve bu isteği olumlu bulunarak söz verilen Nejdet Kanbir söz aldı. Nejdet Kambir’in sunumu sırasında Kenan Karabağ’ın yapıtı ve kişiliğiyle ilgili kullandığı hasmane tutum ve dil salondaki izleyicilerin tepkisine yol açtı. Konuşmanın ilerleyen bölümlerinde birçok izleyici salonu boşalttı.
Nejdet Kambir’den sonra yeniden söz alan Kenan Karabağ’ın konuşması sırasında gerginlik iyice arttıysa da, Vakıf yöneticileri ve bazı izleyicilerin müdahalesi ile olay yatıştırıldı.
Daha sonra Ardahan dışından gelen konuklar için Çıldır Gölü gezisi düzenlendi. Atalay’ın Yeri’nde yöreye ve göle özgü Sarı Sazan’ın ana yemek olduğu bir yemek hazırlandı.
Programda yer alan Damal’da Atatürk Silüeti İzleme bölümü yoğun yağmur ve kapalı hava nedeniyle gerçekleştirilemedi.
Kültürevi’ne dönen konuk ve katılımcıları Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez ziyaret etti. Kültürevi fuayesinde sıcak bir ortamda yapılan söyleşi sırasında Vali Bilmez’in konuşması konuk ve katılımcıların alkışlarıyla karşılandı. Söyleşi bitiminde Vali Mehmet Ali Bilmez’e Dursun Akçam kitapları armağan edildi…
Daha sonra Dursun Akçam Tiyatro Topluluğu’nun sahnelediği Sağdan Sola Kardeşlik adlı tiyatro oyunu izlendi. Oyun bitiminde oyuncular salonu dolduran izleyiciler tarafından ayakta ve coşkulu alkışlarla kutlandı…
15 Temmuz Pazar gününün ilk etkinliği, “Kültürde Evrensellik ve Yerellik” ve “15 Temmuz Darbesinin Kültürde Yol Açtığı Kırılmalar,” başlıklı sunumlarla başladı.
Maltepe Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Aysu Erden, “Edebiyatta Evrensellik ve Yerellik,” başlıklı konuşmasında edebiyat kuramının evrensellik ve yerelliğe nasıl baktığı üzerine açıklamalar yaptı, yerli ve yabancı romanlardan verdiği örneklerle bu bakış açısını somutlaştırmaya çalıştı.
Şair ve yazar Şeref Bilsel, şiirlerle bezediği konuşmasında yerel metaforların kapsadığı evrensel bakış açısına dikkat çekti…
Kırıkkale Üniversitesi öğretim görevlisi Pehlivan Uzun, Dursun Akçam’ın Kafdağının Ardı adlı yapıtı üzerine ayrıntılı bir bildiri sundu. Kitaptaki halk kültürü öğelerini, özdeyişleri, dil zenginliğini vurguladı.
Metin Cengiz ve Halil İbrahim Özcan darbelerin ve 15 Temmuz darbesinin kültürde yol açtığı kırılmalara, bu darbeler sırasında yaşanan insan dramına değindiler.
Günün ikinci etkinliği Dursun Akçam Ormanı’na fidan dikimi ve kır şenliği oldu. Bastıran yoğun yağmur sırasında Ölçek köylülerinin kurduğu çadırda yemekler yendi, tulum ve davul zurna eşliğinde oyunlar oynandı. Daha sonra ormana fidan dikimi yapıldı. Ardahan dışından etkinliğe katılan konuklar birer fidan dikerek günü ölümsüzleştiren fotoğraflar çektirdiler…
Günün ve etkinliğin son adımı Sadık Gürbüz konseri oldu.
Salonu tıklım tıklım dolduran izleyiciler iki saatlik bir süre boyunca coşkulu ve duygulu bir bunum yapan Sadık Gürbüz’ü ayakta alkışladılar.
Sadık Gürbüz’ün katılım belgesini Hanak Belediye Başkanı Ayhan Büyükkaya verdi. Büyükkaya, Kapalı hava ve yağmur nedeniyle Damal’da izlenemeyen silüeti temsilen Sadık Gürbüz için hazırlatılmış bir fotoğraf armağan etti…
Dursun Akçam Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Alper Akçam’ın yaptığı teşekkür konuşması ile etkinlik kapatıldı…