2012 ANMASI

KAFDAĞLARI’NIN ÇARIKLI ÇOCUĞU YAZAR, DEVRİMCİ ÖĞRETMEN VE HALK MÜCADELESİ İNSANI DURSUN AKÇAM SONSUZLUĞA GİDİŞİNİN DOKUZUNCU YILINDA ARDAHAN, ANKARA VE KIRIKKALE’DE ANILDI…
 [img-171-left-min]Vecihi Timuroğlu’nun “CILAVUZLU YİĞİT” diye tanımladığı, Ardahan yaylalarında, yoksul Ölçek köyünde on üç doğum yapmış, ateş bekçisi, taş çorbalarıyla herkesin karnını doyurmayı başarmış, mertlik, halk türküleri, masallar ustası, gün yanığı yüzlü bir Anadolu anasının dördüncü çocuğu olarak dünyaya gelmiş, çarıklı ayaklarıyla çıktığı köyünden dünyanın tüm tersliklerine, haksızlıklarına, adaletsizliklerine kafa tutmuş, iyilik, güzellik arayıcısı olmuş, Cılavuz Köy Enstitüsü’nde Tonguç Baba’sından aldığı güçle, öğretmenlik, sendikacılık, yazarlık, gazetecilik alanlarında yaşamının son ânına kadar mücadele etmeyi sürdürmüş, birçok önemli ödüller almış, yıllarını faşizmin zindanında geçirmiş, sürgün hayatları yaşamış, ansiklopedilere geçecek bir yazar olmayı başarmış Dursun Akçam, sonsuzluğa gidişinin dokuzuncu yılında Ardahan, Ankara ve Kırıkkale’de anıldı…
 İlk tören 21 Eylül Cuma günü saat 18.30’da Ardahan’da onun anısına yapılmış Dursun Akçam Kültürevi’nde gerçekleştirildi. Burada yapılan toplantıda Cılavuz Köy Enstitüsü’nden Dursun Akçam’ın okul arkadaşı Kazım Arıcı, Dursun Akçam Kültür ve Sanat Vakfı Müdürü Metin Onay, Eğitim-Sen Ardahan temsilcisi, öğretmen Zafer Yıldız birer konuşma yaptılar. Ardahanlı şair Erbay Kara, onun anısına şiirler okudu.
[img-173-right-min] Prof. Dr. Oğuz Makal ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği tarafından yapılmış Dursun Akçam Belgeseli’nin izlenmesinden sonra Deniz Dark ve Ardahanlı arkadaşlarının oluşturduğu Grup Zemheri, halk türküleri ve özgün müzik parçalarından oluşan bir müzik dinletisi sundu.
 İkinci tören 22 Eylül Cuma günü, Ankara’da, Karşıyaka’daki mezarı başında yapıldı.
Dursun Akçam’ın dostlarının, akrabalarının katıldığı törende Dursun Akçam’ın kadim dostu, felsefeci yazar Vecihi Timuroğlu, halkbilimci yazar, Ürün Yayınları sahibi, Folklor Edebiyat Dergisi genel yayın yönetmeni Metin Turan, Dursun Akçam Kültür ve Sanat Vakfı ve Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği Ankara Şube Başkanı, yazar Alper Akçam birer konuşma yaptılar.
[img-172-right-min] Dursun Akçam anısına yapılan son tören 1960-1964 yılları arasında görev yaptığı, 1962 yılında Ankara’da Kırıkkaleli öğretmen arkadaşlarıyla birlikte ilk öğretmen yürüyüşünü gerçekleştirdiği, TÖDMF ve TÖS Merkez Yürütmesine seçildiği, yazdığı röportaj ve öykülerle ödüller almaya başladığı Kırıkkale’de gerçekleştirildi. Kırıkkale Eğitim Sen salonunu tıka basa dolduran öğretmen ve dostlarına önce Eğitim Sen Kırıkkale Şube Başkanı Yüksel Şahin seslendi. Daha sonra Oğuz Makal’ın hazırladığı “Kafdağı’nın Ardındaki Dursun Akçam” adlı belgesel izlendi. Vecihi Timuroğlu ve Alper Akçam’ın onun edebiyatçı kimliği üzerine yaptıkları konuşmalardan sonra anma toplantısı bitirildi.[img-174-left-min]

ARA

YARDIM VE DESTEK İÇİN

DURSUN AKÇAM KÜLTÜR SANAT VAKFI VE KÜLTÜREVİ

DURSUN AKÇAM ORMANI

HAMBURG'DA DURSUN AKÇAM KIYISI

ARDAHAN'IN ÖLÇEK KÖYÜ TARİHİ

YAPITLARI